קניית עגלה וכו’ לתינוק לפני שנולד
שאלה: שמענו שמועה שלא טוב לקנות דברים לתינוק לפני שיצא לאויר העולם, שאלתינו האם יש בזה ממש, או שזה מכלל שמועות השוא הפורחות באויר.
תשובה בקיצור:
אין שום חשש לקנות לפני הלידה בגדי תינוק או עגלה ושאר ענינים הנצרכים לתינוק, והשמועה הזאת היא בכלל כל דברי ההבל שאין להם שום מקור מוסמך, ולצערינו יש שמועות בסגנון זה חדשים לבקרים, וההמון קונה הכל ושם בכליו את דברי השטות הללו, ואין לחוש לזה כלל. וכששמע הגר”ד קוק שליט”א שאלה כזו, חייך ואמר מה בכלל יש לשאול, הרי זה ברור שאין שום חשש.
נימוקים ומקורות:
מה שיש בדורינו איזה כותבים, שיש בזה עין הרע או פתיחת פה, הכל דברי הבל וריק בלא שום משענת. ואדרבה בזה שקונים הכל עוד קודם הלידה, יש הוכחה לבטחון גמור בהשי”ת שיתן לזוג ילד בריא ויבא הביתה בשלום ושמחה. [וכן העיר בסברא זו הגאון אור המאיר הנאמ”ן שליט”א, בהגהתו שבס’ עבד השם עמ’ סד].
ויסוד ברור לזה במאירי (יומא י ע”א) על מה שאמרו חז”ל שהיה הכהן עושה יום טוב לאוהביו במוצאי כיפור בעבור שיצא בשלום מן הקודש, ושאל המאירי, איך הכין סעודה על הספק מערב כיפור, וביאר (בתירוצא בתרא) שהיה בוטח בקונו ומכין על הספק.
והרבה פעמים נגר לחץ וצער להורים מפני שכמה דברים לא מסודרים מבעוד מועד. וכבר ידועים דברי הרמב”ם בהלכות דעות על השוטים שאינם מוכנים לפני שבאים לידי מצב חדש. ובודאי שאין לחוש לדברים כאלה אשר יסודם בדמיון, ובפרט במקום שיכול להיות צער ולחץ. ויתכן גם שאסור להתייחס לשמועות אלו ולהראות שמקפידים בהם, ושורש הענין בפסוק “תמים תהיה עם ה’ אלהיך”.
ומה שכתב הגרח”ד הלוי (שו”ת עשה לך רב ח”ו סי’ פח) שיש לשמור מנהגים וכו’ והגם שאין לזה מקור, וגם ראה דברי המאירי. ע”ש. בעניותי דבריו שם נאמרו שלא ע”פ הדרך המקובלת לנו מרבותינו גדולי עולם, ואמנם יש דברים שאפשר לומר עליהם “אם לא יועיל לא יזיק”, אך הענינים הללו יש בהם גם נזק מלבד המבואר לעיל, שזה גורם צער ולפעמים מפסיד את האמונה, עוד יש בזה ענין גדול שלא לחוש כאשר אפרש מיד.
הנה, ה’ עשה את אדם שירא מלפניו וישמור מצותיו, והיצר אינו רוצה שיהיה לאדם יראת שמים, ומכניס לו יראה מבשר ודם, או יראה מדברים מוזרים, כגון זה שמפחדים לקנות דברים לעובר כשהוא במעי אמו, או להוציא תינוק מהבית סמוך ללידתו, וכן על זה הדרך, ובזה במקום להזהר ולפחד מעבירות, לוקח וגונב היצר הרע את הפחד האמיתי, ומעבירו לפחדים מדומים של זהירות בעניני דמיונות. וידוע שכל זה בכלל “פחדו חטאים בציון”. ודו”ק.
זכורני ששאלו אותי זוג צעיר על קניית מוצרים לתינוק קודם שנולד, והסברתי להם שאין שום חשש, ומכל מקום “החמירו” על עצמם ב”שב ואל תעשה” שלא לקנות, אך שוב התקשרו בהיותם בטיול באילת, כיון שמצאו שם עגלה במחיר מציאה, ומחמת גדר “דבר האבד” שאלו שוב אם זה גלאט לקנות, וביקש הבעל ממני לחזור ולדבר שוב, שאשתו תשמע ברמקול שהדבר ללא שום פקפוק, ואמרתי הלוואי שכך היו שואלים בהלכות שבת החמורה ובשאר ענינים של אמת, ולא בדברי הבל כאלו. וכל החשש הזה נובע מחמת שלא חוששים במקום שאמורים היו לחשוש.
והרבה יש להרחיב ביסוד זה כאשר שמענו ממורינו הגר”ד קוק שליט”א בכמה וכמה דוגמאות. וכעת עמד קנה במקומו.
מזל טוב
יקותיאל דטבריה
אולי יעניין אותך גם:
- ברית מילה לילד שהוריו חולי קורונה
- האם לדחות ברית כשהמוזמנים יחללו שבת
- הוצאת תינוק מהבית בארבעים יום הראשונים
סקירה קצרה לתולדותיו של גאון עזינו הרב דב קוק הכהן שליט”א מימי ילדותו עד היום
תודה עזרתם לנו מאד