מועדים וזמנים שו"ת והלכה

הכשר תנור לפסח, ואכילת כמון בפסח

הכשר תנור לפסח, ואכילת כמון בפסח
סיום מסכת ותספורת בחוה”מ לנמצאים בבידוד

לכבוד הרה”ג ר’ דוד משאש שליט”א, שלום רב לאוהבי תורתך.

א. מה ששאלת לדעת מה מורה מרן הגר”ד קוק שליט”א אודות השימוש בתנור של כל ימות השנה לפסח, הנני להשיב כי מרן שליט”א הרחיב בסוגיא זו, וזאת הלכה העלה, שהשימוש מותר לכתחילה בתנור בימות הפסח, אף על פי שאפו בו דברי חמץ בשאר ימות השנה, [וכמובן לאחר ניקוי התנור יפה], וזאת בתנאי שמשתמשים רק בתבניות חדשות בפסח, ואפילו אם אפו לפעמים לחם ברצפת התנור, אין בזה חשש, כל שמניח את דברי המאכל בפסח על גבי תבנית חדשה או המיוחדת רק לימות הפסח. ואין לחשוש כלל לפרורי חמץ שאולי עפו מתוך התנור לחלק החלול שבתוך התנור. [וע’ פסחים (עו ע”ב). וכל דיני ההכשר שמצינו הם על כלים שהחמץ בא עמהם במגע ישיר, ולא בכגון דא שהכל בא רק ע”י ריחא וכו’].

ב. ולענין  השימוש בתבלין הנקרא “כמון” בפסח, כי יש בזה מבוכה רבה בין רבני הדור האחרון, שאלתי הדבר מפי מרן שליט”א, והשיב שאין בעיה להשתמש בכמון גם בימי הפסח, [וכמובן באופן שיש עליו השגחה של גוף אחראי שיודע לברור ולבדוק היטב בין כמון לשבולת שועל].

ג. לענין בכור הנמצא בבידור, שאינו יכול לבא לשמוע סיום מסכתא, אמר מרן שליט”א, שאם יכול לצום הנה מה טוב, ואם יודע שמחמת הצום יקשה בעיניו לקיים סדר ליל פסח כדבעי, או שיבא לכלל כעס וכו’, הרי שעדיף לו לאכול, כיון שעיקר הענין של תענית בכורות לא בא בדברי חז”ל ובשלחן ערוך (סי’ תע) בלשון חיוב וכיו”ב, אלא שכן נהגו הבכורים, ואמנם חס ושלום לזלזל במנהג שהוזכר בשו”ע, אך עצם זה שרוב האחרונים הסכימו להתיר התענית ע”י סיום, זה מגלה שאיננה חיוב ממש, ובמקום צורך יש להקל. ואם יכול לשמוע סיום מסכת ע”י טלפון, ומכל שכן אם רואה הסיום בשידור חי, [בכלי הנקי מפגעים רעים], הרי שהוא מצורף יותר במידת מה אל הסיום. [והרבה פלפל בזה רבינו ממקורות רבים, ואמר שקשור למה שדנו אם מברכים ברכת שחלק מחכמתו ברואה בשידור חי ת”ח (כגון הגר”ח קניבסקי שליט”א שהוא היחיד בדורינו שאמר רבינו שליט”א שאפשר לברך עליו ברכה זו), וכן אם רואה את הר הבית בשידור חי אי קורע בגדו, וע’ רעק”א (פ”ה דפאה מ”ב) מהירושלמי, ודו”ק]. וכבר הורה מעין זה הגרש”ז אוירבאך זצ”ל.

ד. ומה ששאלת לענין מי שהיה בבידוד ולא יכל להסתפר, ובחול המועד יצא לחפשי, אם יכול להסתפר בימי חוה”מ, וכן בימי העומר, השיב רבינו דשפיר יכול, שהרי מבואר לדינא בשו”ע (סי’ תקלא ס”ד) דמי שהיה בבית האסורים שמגלח בחוה”מ, היינו אפי’ אם יכל להסתפר שם, משום דאינו ערב לו להסתפר, וה”ה בנידון זה. וה”ה לימי העומר שהם יותר קלים מחוה”מ, שהרי איסור גילוח בהם לא הוזכר בגמ’ וברמב”ם, רק מתקנת הגאונים הוא והובא בשו”ע, ובכגון דא יש להקל מטעם הנ”ל.

ה. אמר לי מרן שליט”א, שיש לפרסם לעושים מכירת חמץ, כגון שיש להם חנות וכיו”ב, לעשות המכירה אצל מרן הגאב”ד מרא דאתרין הגאון ר’ אברהם דב אוירבאך שליט”א. אבל מי שיש בביתו מעט חמץ כמצוי בבתים, ראוי מאד לשורפו באש, ותבא עליו ברכה.

 

בברכה
יקותיאל אברהם אוהב ציון

 

אולי יעניין אותך גם: 

 

 

סקירה קצרה לתולדותיו של גאון עזינו הרב דב קוק הכהן שליט”א מימי ילדותו עד היום

5 1 הצבעה
דירוג פוסט
Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר הכי הצבעות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות