מועדים וזמנים שו"ת והלכה

הדלקת נר חנוכה מעל י’ טפחים בזמנינו

הדלקת נר חנוכה מעל י’ טפחים בזמנינו

 

כבוד ידיד נפשי

איש החסד רב הפעלים

ר’ אברהם הכהן הי”ו

 

לשאלתו הנחוצה אודות הנחת החנוכיה מעל י’ טפחים אם בכגון דא יוצא ידי חובת המצוה רק ב”דיעבד” כפי ששמע מחבריו.

 

א. הנה בגמ’ (שבת כא ע”ב וב”ק סב ע”ב) איתא משמיה דרבא “נר חנוכה מצוה להניחה בתוך עשרה” [טפחים].

 

ב. וביאר הרא”ש (פ”ב דשבת סי’ ה, ופ”ו דב”ק סי’ יח) שהטעם לזה משום שאם מניח מעל י’ טפחים נראה שמדליק בשביל ההולכים ושבים, שכך היה דרכם להאיר את הרחוב, אבל כשמניח נמוך, ניכר יותר שעושה זאת בשביל המצוה.

 

ג. והנה הרמב”ם והרי”ף כלל לא הביאו דין זה להדליק הנר למטה מי’ טפחים, והב”י (ס’ תרעא) הבין שהם סוברים שלא נפסקה הלכה כרבא. וכן דעת עוד הרבה ראשו’ דלא נפסקה בזה הלכה כרבא, וכפשט דברי הגמ’ שם.

 

ד. ויש מהראשו’ [רבינו חננאל ועוד] שכתבו ד”עדיף” להדליק בתוך י”ט, והיינו למצוה מן המובחר [לשון הסמ”ק].

 

ה. ובשו”ע (סי’ תרעא ס”ו) נפסק, “ומצוה להניחו מתחת לי”ט, ואם הניחו למעלה מי”ט יצא”. והלשון נראה שיצא בדיעבד. אבל יש לפרש שיצא לכתחילה רק שלא עשה “הידור”. וכך פשטות דברי הגמרא שעד כ’ אמה יוצא ידי חובה לכתחילה, ולמה נכניס בשו”ע דברים נגד פשט הסוגיא.

ו. וכבר ביארנו שיש ראשו’ הסוברים שכלל אין צורך להניח בתוך י”ט, וגם הפוסקים כן כתבו כן למצוה מן המובחר, וגם למאן דס”ל שאם לא הניח בתוך י”ט יצא בדיעבד, היינו מחמת שנראה כמדליק להולכים ושבים, וממילא האידנא שיש אור החשמל ברחוב והכל יודעים שהחנוכיה באה לפרסם את הנס, א”כ לכו”ע יוצא ידי חובה “לכתחילה” אם הניחה מעל י’ טפחים.

 

ז. וכעין זה כבר כתבנו כמה פעמים שהאידנא שאין לנו סכנה וכולם מדליקים בחוץ, אין שום צורך ע”פ הפשט להדליק “שמש”, כיון שבגמ’ מבואר שכל המטרה בשמש היא בשעת הסכנה שמניחה את החנוכיה על שלחנו, כדי שלא יכשל להשתמש לאורה, וא”כ השתא אין לנו חשש זה כלל. [ואפי’ בשעת סכנה אם יניח בביתו, מספיק אור החשמל]. וכן העירו הפוסקים שבזמנינו נר חנוכה קודם לנר שבת, הגם שבגמ’ נפסק איפכא דנר שבת קודם משום שלום ביתו, משום דבזמנינו בלא”ה יש את אור החשמל בבית, וא”כ איכא אורה ושלום.

 

ח. ועל פי הסוד יש ענין בכל מצב להדליק דוקא בתוך י’ טפחים, אך אי אפשר לומר שמי שאינו עושה כן קיים את המצוה ב”דיעבד”, ואין להאריך יותר.

 

העולה מכל האמור שלפי פשוטן של דברים בזמן הזה מי שמניח את החנוכיה מעל י’ טפחים יוצא ידי חובה לכתחילה, והעיקר שלא תהיה מעל כ’ אמה.

 

בברכה רבה

יקותיאל דטבריה

 

 

סקירה קצרה לתולדותיו של גאון עזינו הרב דב קוק הכהן שליט”א מימי ילדותו עד היום

5 1 הצבעה
דירוג פוסט
Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר הכי הצבעות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות