האם ילד חייב לקנות לאביו סיגריות ???
שאלה: אב המבקש מבנו שיקנה לו סיגריות, והבן מאד חושש על בריאותו של אביו, אשר כידוע עישון הסיגריות מזיק מאד לבריאות, ורבים מחולי סרטן הריאות ומחלות לבביות – הם מעשנים כנודע, האם יכול הבן לסרב לבקשת אביו, או שמצות כיבוד אב גוברת גם במקרה שכזה.
תשובה: בשאלה זו דנתי לפני מורי ורבי עמוד צלותיהון דישראל הגאון הנורא ר’ דוב קוק שליט”א, בימי חול המועד פסח תש”פ, ואקדים את הרקע לתשובתו, כיון שיש מהקדמה זו תועלת מיוחדת לחיזוק הרבים.
בימים אלו מורינו חולה מאד ב”קורונה” ועוד כמה חולאים, וסובל יסורים נוראים בעוה”ר, ובקשוני בני המשפחה לבא כמה שאפשר להיות עמו, ולהכין שאלות בשמעתתא ובהלכתא בכל שטחי התורה, כי זהו הדבר היחיד שמשכיח את הרב מיסוריו, ובאמת בכל פעם בשעה שהיה זועק מיסורים, הייתי זורק שאלה נדירה לחלל, ומיד היה משתנה מצבו באורח פלא, ומדבר בלימוד כאילו אין לו שום חולי.
א. בתחילה אמר רבינו שליט”א שאם אנו אומרים לבן לסרב לאביו בגלל הבריאות, אם כן גם כשאביו מבקש ממנו לקנות לו בורקס או קולה לא ישמע לו, כי גם בהם יש חומרים רעים המזיקים לבריאות, אלא שדחה רבינו שליט”א כי כלפי שתיית קולה וכיו”ב, יש לומר “שומר פתאים ה'”, שהרי בכל העולם שותים משקה זה, ואמנם מי שהוא שומר באמת על בריאות גופו ונפשו, צריך להתרחק מזה, אבל להחשיב את הקניה לאביו כקונה לו איסור, אי אפשר. לא כן בעישון הסיגריות שיש בהם נזק ממשי, ואנו רואים איך רוב העולם לא מעשנים, והרבה מן המעשנים משתדלים להפסיק העישון והתגבר על תאוות העישון, מפני שרואים בעין את גודל הסכנה שבעישון, וממילא נראה שבכזאת אי אפשר לומר שומר פתאים ה’, ואדרבה יותר נראה שעוזר לו לעשות איסור. ומה שכתב הגר”מ פיינשטיין זיע”א (באגרות משה ח”ב חיו”ד סי’ מט) שיש לומר שומר פתאים ה’ גם על עישון, זה לא שייך בזמנינו לאור המידע הברור ביותר שיש נזק ממשי בעישון.
שוב ראיתי שכזאת ממש כתב הגאון רבי אליעזר יהודה וולדינברג זצ”ל בשו”ת “ציץ אליעזר” (חט”ו סימן לט), וע”ש שהרחיב בזה ביתר שאת וחומרא גדולה. וכן הרחיב הגר”מ שטרנבוך שליט”א בשו”ת תשובות והנהגות (ח”ג סי’ שנד, וח”ד סי’ קטו) בדברים קשים אודות העישון, ושיש איסור גמור לעשן וכו’. ע”ש. והגרש”ז אוירבך זיע”א כתב בהסכמתו לספר “פאר תחת אפר” בזה הלשון “ומודיע אני בזה, שמעולם לא הצטרפתי לדעת המתירים את העישון גם בזמנינו”. [וע”ש שכתב לאסור העישון ביו”ט. וכ”ה במנח”ש ח”ב סי’ נח אות ו]. וכ”כ ראש ישיבת עץ חיים הגרא”י זלזניק זצ”ל במכתבו הנדפס בס’ “פאר תחת אפר” (עמ’ מ), שיש בזה איסור גם ביום חול, ושהרבנים המעשנים עוברים על איסור חילול ה’. ע”ש. וכבר קודם שנים רבות התריע סבא קדישא החפץ חיים זיע”א במאמריו על זה, ודבריו כמעט ולא נתקבלו בענין זה, מחמת כמה טענות ותירוצים, [הגם שהוא הפוסק האחרון, וספרו הנורא משנה ברורה נתקבל כסנהדרין בלשכת הגזית כמ”ש החזון איש …], אבל האידנא כולם מסכימים פה אחד על חומרת הסכנה ועוד כמה רעות שיש בעישון הסיגריות.
ב. והגם שיש לומר דהאבא יכול לקנות בעצמו את הסיגריות או לשלוח שליח אחר וכו’, וממילא אין הבן אחראי בלעדי לעישון של אביו, זה חשבון נכון בכדי להפחית את איסור “לפני עיור לא תתן מכשול”, [כמבואר בעבודה זרה (ו ע”א) דבגוונא דלא הוי ב”תרי עברי דנהרא” ליכא איסור דאורייתא, וגם באופן של “חד עברא דנהרא” כתבו התוס’ (שבת ג ריש ע”א) דאיסור דרבנן מיהא איכא], אבל לומר שיש בזה מצות “כיבוד אב ואם”, לא נראה כלל. וכי יעלה על הדעת שיש מצות כיבוד אב, באופן שהאב מבקש מבנו לסטור לו על לחייו ?! … ומה שהאבא אומר שנהנה מזה, אין בזה שום כח לשנות את המציאות האמיתית שזה מזיק. [ומה שמברכים על דבר המזיק (ברכות לו ע”א), כבר ביארנו דהיינו בדברים ששייך בהם שומר פתאים, ועוד דבמאכל הברכה היא על כל שהוא, ובכל שהוא הנזק לא שייך כלל, לא כן בעישון הסיגריות, שאביו מעלה עשן הרבה יותר מכל שהוא. ועמש”כ בשאלה זו בספר “עטרת שמואל” (סי’ ב עמ’ כו). וי”ל בדבריו. וע’ בס’ “פאר תחת אפר” (עמ’ פד בהערה). ודו”ק].
ג. והביאו בזה משמו של הגרי”ש אלישיב זיע”א שאם האב חולה שיש בסיגריות חשש ממשי לבריאותו, לא יקנה לו הבן, אבל אם הוא אדם בריא יקנה לו. עכ”ד. [כ”כ משמו חתנו הגרי”י ישראלזון זצ”ל בקונטרס על הלכות כיבוד אב ואם, ונדפס בס’ “מבקשי תורה” (ח”ד עמ’ קנב), והובא כן לדינא בספר “בן חכם” (הערה עד), ובס’ שלהי דקייטא (סי’ יג אות ו). ועוד. וכעין זה מבואר בשו”ת באר משה שטרן (ח”א סי’ ס אות ט). ע”ש]. ואמר לי הגרד”ק שליט”א, שלדעתו אין בזה חילוק, כיון שידוע לנו בבירור שבכל סיגריה יש נזק לגוף, ואמנם בהצטברות סיגריות הרבה יש נזק ממשי וגדול הניכר, אכן כל סיגריה יש לה חלק ומצטרפת לחשבון הנזק הגדול, ומה שכתבו בכמה ספרים שבסיגריה אחת אין נזק, אינו נכון, ועל כן אין סברא לומר דזה בכלל מצות כיבוד אב ואם. [וכ”כ הגר”ש וולבה זצ”ל במכתבו הנדפס בס’ “פאר תחת אפר” (עמ’ מט), שבכל סיגריה בפני עצמה יש איסור, וע”ש בסימן ד שהרחיב הרבה בסברא זו של נזק הנוצר רק ע”י הצטברות]. וכן הכריע ראב”ד תל אביב יפו, הגאון רח”ד הלוי זצ”ל (ראה בספרו שו”ת “עשה לך רב” ח”ו סי’ חן), וכתב עוד, דאדרבה יש לבן להסביר ולהוכיח את אביו בטוב טעם שעליו להמנע מזה. וכן נראה דעת הגר”ש הלוי וואזנער זצ”ל בשו”ת שבט הלוי (ח”י סו”ס רצה). ע”ש.
ד. וידוע מנהגו של רבינו שליט”א, להתרחק מאד מכל מקום שיש בו ריח מחמת המעשנים, ואומר שגם העשן מזיק לבריאות, ויש לאדם לשמור על עצמו כרצון התורה. ובכל דבר מאכל או משקה, בודק רבינו אם יש חומרים וכו’, ולכן נמנע מאכילת רוב ככל המאכלים המצויים היום, כיון שיש בהם חומרים רעים. והיין ששותה הוא רק יין מיוחד שאין בו שום חומר משמר וכיו”ב, וביצים אורגניות בלבד הנאספים מן הלול על ידי תלמידיו, ועופות רק אם לא עשו בהם זריקות וכו’. ופעם אמר לי חשבון מלבד שמירת הגוף, כי הרי הגוף נחלש מחמת הפעלת מערכת העיכול, שלכן לא בריא לאכול הרבה, מלבד עוד רעות שיש באכילה מרובה, והנה כשהאוכל מורכב מחומרים שאינם טבעיים, ברור הדבר שהעיכול כרוך במאמץ יתר, והגוף נחלש, ויש כאן גרמא של ביטול תורה … ובמקום אחר כתבתי עוד בזה מהנהגותיו המופלאות של רבינו בענין שמירת הגוף והנפש.
אגב, דעת רבינו שליט”א לאסור עישון סיגריות ביום טוב, ולדעתו הדבר ברור שאין זה בכלל “דבר השוה לכל נפש”, וכבר אמרו כי הסיגריות אינו בכלל אוכל נפש, אלא “אוכל את הנפש” … ובלי נדר ארחיב הדיבור בזה בתשובה בפני עצמה לבאר ענין זה של עישון ביום טוב, וכאן עמד קנה במקומו.
וידוע שהרב דסלר זצ”ל הפסיק לעשן בעקבות הידיעה הברורה על הנזק שיש מחמת הסיגריה, וכן הסטייפלר זיע”א, ועוד רבים מגדולי הדור. וראה הרחבת דברים בענין העישון בס’ “פאר תחת אפר” הנ”ל, ובספר “מעלה עשן”, ובס’ “חיים ללא עישון”, שנתחברו במיוחד לבאר את הנזק הגדול מבחינה רוחנית וגשמית שיש ע”י העישון.
והרה”ג ר’ מרדכי הלפרין אמר דבר נורא בשם הגרש”ז אוירבך זיע”א, שאם האדם המעשן יודע שהעישון מקצר חיים, ושיש במעשה זה איסור של מאבד עצמו לדעת, ושעל עוון זה יש חיוב מיתה בידי שמים, הרי שהאדם הזה פסול לעדות”. [והביא דבריו הראב”ש שליט”א בעל “משפט הכתובה”, בקובץ התורני בית הלל (חלק לט, עמ’ כב). וכמדומה שכן שמענו ממורינו אלוף נעורינו הגאון הצדיק ר’ יעקב יוסף זצוק”ל.
נסיים במשפט חכמים נפוץ, “הסיגריה, תחילתה גאוה, המשכה תאוה, וסופה דאבה”…
סקירה קצרה לתולדותיו של גאון עזינו הרב דב קוק הכהן שליט”א מימי ילדותו עד היום